Ha kertipartit tartasz, avgy egyszűren csak szeretnél egy finom és egészséges frissítőt a tikkasztó melegben, akkor egy limonádéval nem tudsz mellé lőni. Számtalan fajtája van ennek a finom gyömülcsös italnak ettől válik olyan érdekessé és megunhatatlanná. Mivel az alapja a víz és a gyümölcsök, ezért még egészségesek is, segítik a szervezet hidratálását a nyári forróságban. Elhoztuk nektek a kedvenc receptjeinket. Fogyasszátok őket egészséggel!
Bodza limonádé (Családi adag)
- 10 db bodzavirág (ha nem megoldható, akkor izlés szerint bodzaszörp)
- 5 l víz
- 35 dkg cukor (használhatsz cukorpótlót is, de akkor mindenképp kostolgass, hogy ne legyen túl édes)
- 2 db citrom
- 2 citrom leve
Mindenképpen olyan helyen szedj bodza virágot, ahol nincs a közelben forgalmas út, vagy nagy por. Ha szörpöt használsz, akkor ne felejtsd el, hogy a szörp már eleve édes. Tisztísd meg a virágokat, ha azt használsz. Szedesg ki az esetleges bogarakat és szedd le a szárát. Ha ezzel készen vagy, akkor tedd bele egy közepes lábasba, vagy egy 5 literes befőttes üvegbe.
Öntsd fel az 5 liter vízzel, karikázz bele 2 citromot (előtte alaposab mosd meg a héját) és tedd hozzá a többi hozzávalót is. Óvatosan keverd át, majd tedd be a hűtőbe 1-2 napra, hogy az ízek összeérjenek. Időnként kevergesd meg.
Ha elkészült a limonádéd, akkor szűrd át, és facsard bele a citromkarikák levét. Igény esetén citrom, lime vagy narancskarikákkal díszítheted fogyasztás előtt.
Epres limonádé (1 adag)
- 35 dkg eper
- 2 lime leve
- 1 citrom leve
- 2 szál menta
- 6 dkg cukor (használhatsz cukorpótlót is, de akkor mindenképp kostolgass, hogy ne legyen túl édes)
- 2 dl víz
- 1 dl szénsavas víz
Az epreket és a mentalevelet mosd meg. Szedd le az eprek szárát. Az összes hozzávalót tedd be a turmixba és keverd össze. Ha nagy a forróság, akkor jéggel akár jégkásának is elkészítheted.